The universe's mightiest heroes
Skład najpotężniejszych bohaterów ziemi znowu uległ zmianie. Jest to zupełnie zrozumiałe zważywszy że ziemia powoli zaczyna znajdować się na celowniku niegodziwców nie tylko rodzimych, ale również tych pozaziemskich. Po raz pierwszy w historii zdarzyło się jednak, by do tej elitarnej grupy dołączyli nie herosi dobrze znani ogólnej opinii, ale całkowicie nowe, niewidziane dotąd twarze.
Nie znaczy to wcale że Mściciele zdecydowali się wcielić w swoje szeregi żółtodziobów. Wręcz przeciwnie, grupa prowadzona dotąd przez Petera Quilla (l. 32) Jest już dobrze znana w przestrzeni kosmicznej. Strażnicy Galaktyki, bo tak każe mówić na siebie grupa, pochodzą spoza naszej planety, a wedle obwieszczenia rzecznika Avengers przynajmniej raz udało im się zapobiec globalnemu kryzysowi na skalę kosmiczną, który swoim działaniem objąłby także Ziemię.
Poprzez swój niespotykany zasób doświadczeń grupa ma służyć Mścicielom ekspertyzą w materii zagrożeń pozaziemskich, oraz interweniować na zasadach równych mścicielom na terenie globu ziemskiego. Strażnicy, którzy po raz pierwszy dołączyli do Mścicieli jako istniejąca, współpracująca ze sobą grupa zachowa swoją wewnętrzną hierarchię i procedury. Pozwoli to, w przeciwieństwie do dotychczasowych rekrutacji, wystawić strażników do służby ze skutkiem natychmiastowym. W ten sposób unika się serii spotkań treningowych, zgrywających umiejętności poszczególnych członków drużyny.
W skład drużyny wchodzi pięć osób. Na jej czele stoi Peter Quill, którego ziemskie pochodzenie pomogło przypieczętować sojusz z Avengers, resztę składu drużyny tworzą dwójka zielonoskórych wojowników, Drax i Gamora, oraz ich bardziej niecodzienni przyjaciele Groot i Rocket.
W dalszej części artykułu przedstawione zostały odpowiedzi najnowszych mścicieli na kilka prostych pytań, pozwalających nam lepiej się z nimi zapoznać.
PETER QUILL
Co sprawiło że zostałaś/łeś bohaterem?To całkiem trudne pytanie. Nie było nigdy jednego konkretnego zdarzenia, które popchnęło mnie w tę stronę, to raczej los układał wydarzenia tak bym został kim jestem. Powiedzmy, że kosmos nawiedzał mnie już od małego, kiedy byłem jeszcze na Ziemi. W końcu nadarzyła się okazja, żeby go zwiedzić, złapałem się jej tak mocno jak mogłem i od tamtego czasu wszechświat stał do mnie otworem. Potem to była bardziej kwestia bycia w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie. I... od tamtego czasu nic się nie zmieniło, dalej pomagam gdzie mogę wraz z moją ekipą.
Jakie są twoje mocne strony?Mocne strony? Nie chcesz skoczyć po drugi długopis? Tyle tego, że ten może się wypisać.
Pomijając oczywiste rzeczy, jak piękna buzia i świetne ruchy taneczne? Mam nadludzkie pokłady uroku osobistego. Robię też pyszne drinki i umiem obchodzić się z kobietami(słyszałyście, panie po drugiej stronie gazety?).
Co najbardziej podoba ci się na ziemi?Muszę przyznać, że macie fajne bary. Jeszcze nikt nie próbował mnie w nich czymś otruć albo zabić. Nie nabijam się, zazwyczaj w takich miejscach siedzę na swojej broni, bo wiem, że za mną siedzą co najmniej trzy osoby, które chcą się dowiedzieć jak bym wyglądał z nożem w gardle. Macie też dobry alkohol, ale to tylko dodatek do tego, że nie muszę walczyć o przetrwanie.
Jakie są twoje plany na przyszłość?Planuję naprawić nasz statek i wrócić do tego co robiliśmy wcześniej... I może przed uroczystym odlotem urządzić jakąś imprezę.
DRAX, NISZCZYCIEL
Co sprawiło że zostałaś/łeś bohaterem?Nie jestem bohaterem. Pożądam walki oraz adrenaliny, a Strażnicy Galaktyki do tej pory to właśnie mi dostarczali. Oczekuję, że teraz będzie podobnie.
Jakie są twoje mocne strony?Niech słowa innych nie poddadzą tego w wątpliwość. Nie ma lepszego wojownika ode mnie. Jestem niesamowicie silny, walczę wszystkim co wpadnie mi w ręcę i nie mam litości dla wroga. Uwierz, nie chcesz przekonywać się o tym na własnej skórze. Mój przydomek, Niszczyciel, nie wziął się znikąd.
Co najbardziej podoba ci się na ziemi?Nosicie śmieszne stroje, macie to samo upodobanie do irytującej muzyki co Quill, korzystacie z przestarzałej technologii... To wręcz niemożliwe, by coś mogło mi się tu spodobać.
Jakie są twoje plany na przyszłość?Dopaść i zgładzić Szalonego Tytana, Thanosa. Taki jest mój cel i, miejmy nadzieję, krótka wizyta na tej planecie mi w tym nie przeszkodzi.
GAMORA ZEN WHOBERI
Co sprawiło że zostałaś/łeś bohaterem?
Bohaterem? Nie jestem bohaterem. Wykonuję swoją robotę. Moim jedynym celem jest bronienie was przed szumowinami z całej Galaktyki, a jest ich dość sporo. Tak samo jak innych ras, ale chyba o tym wiecie, prawda?
Jakie są twoje mocne strony?Mocne strony? Lubie walczyć mieczem, ...ale sądząc po twojej minie Norbercie-człowieku nie do końca o to pytałeś. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, właściwie mógłbyś o to samo zapytać się moich współtowarzyszy. ...Ale pewnie wymienią upór i odwagę.
Co najbardziej podoba ci się na ziemi?Jedzenie? Szczerze mówiąc nie miałam jeszcze okazji zapoznać się z Ziemią. Z tego co zauważyłam, jesteście zacofani technologicznie. Pojazdy naziemne czas zastąpić tymi, które dają możliwość szybkiego podróżowania w powietrzu. ...Okay znowu tak na mnie patrzysz... Nie wiem, widoczki?
Jakie są twoje plany na przyszłość?To samo co robiłam dotychczas? Przecież to oczywiste...
GROOT
Co sprawiło że zostałaś/łeś bohaterem?Groot
Jakie są twoje mocne strony?Jestem Groot
Co najbardziej podoba ci się na ziemi?Groot
Jakie są twoje plany na przyszłość?Jestem Groot?
ROCKET, STWORZENIE ABSOLUTNIE NIE PRZYPOMINAJĄCE ZIEMSKICH SZOPÓW
Co sprawiło że zostałaś/łeś bohaterem?Kiedyś byłem gliną. Okazuje się że nie wszystko da się osiągnąć gdy ktoś ci ciągle patrzy na ręce. Dlatego zakręciłem się z tymi gośćmi.
Jakie są twoje mocne strony?Jestem w stanie wysadzić dowolną rzecz, o jakiej pomyślisz na tysiące kawałeczków. Wystarczy?
Co najbardziej podoba ci się na ziemi?Żartujesz, prawda? Rozglądałeś się ostatnio?
Jakie są twoje plany na przyszłość?Odbudować statek, zarobić trochę grosza, nadstawiać tyłek dla frajerów takich jak ty. Nie ma za co.